top of page
  • alomkucko

Csipkebogyós szappan

Egy kiránduláson született az ötlet. Épp családi hétvégénket töltöttük a szeretett szandaváraljai házikóban, mikor is úgy döntöttünk, hogy már rég voltunk a várnál (a Szanda-vár romjai), így ideje volna egy kis kirándulást tenni. Bogikát mostanában amúgy is csak úgy lehet rávenni egy kis túrára, ha vár van a célban - akkor bármennyit legyalogol. Nekünk meg persze fel kell készülni a vár egész történetéből, és útközben arról kell beszélgetni. Már felfelé menet kiszúrtam a méretes csipkebokrokat, és el is határoztam, hogy visszafelé jól beraktározunk belőle, hogy meglegyen a teának való készletünk télire. Aztán az is eszembe jutott, hogy esetleg szappanba is lehetne rakni, hátha megtartja ezt a szép színét...


Valami azt súgta, hogy ez be fog válni, így nem kísérletezgettem, rögtön egy nagy adag készítésébel indítottam. Az első napon ilyen meghatározhatatlan narancssárgás, fakó színe volt, aztán napról-napra  mélyebb bordóvá változott, és végül egy nagyon jó kis szappan lett belőle. 


De lássuk, mire is jó a csipkebogyó: - A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin található benne, de legfontosabb hatóanyaga a természetes C-vitamin. - A C-vitamin részt vesz az oxidációs folyamatok szabályozásában, erősíti a vérerek falát, szilárdítja a kötőszövetet, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben. - Megelőzésként segíti a csontok erősödését, szilárdságát és a csontképződést. - A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. - A csipkebogyóból hideg eljárással készített italok nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növelik. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül. - Magjából csipkebogyó olajat is készítenek, amely csökkenti a sebek hegesedés utáni nyomait, használják még nap perzselte bőrre, a nátha miatt érzékennyé vált orrkörnyéknek, vagy az apró ráncok kezelésére. Csökkenti a hajszálerek sérülékenységét, így késlelteti a bőr öregedését.

Az én szappanomba minden része - a hús és a magja is - belekerült. Ezen kívül tartalmaz még olívaolajat, napraforgóolajat, kókuszolajat, kecsketejet, és gyümölcsös illóolajat.


0 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page